Sneekweek

Sneekweek 2016

Datum:  zaterdag 6 t/m 11augustus 2016.

In 2016 vindt alweer de 81e editie plaats van de Sneekweek, in Europa het grootste zeilevenement op binnenwateren.

De wedstrijden vinden plaats van 6 t/m 11augustus en worden op vrijdagavond 5 augustus traditiegetrouw weer vooraf gegaan door de opening in de Kolk voor de Waterpoort de Vlootschouw , centrum Sneek. vanaf 22.00 uur.

De gehele week zal ook het centrum van Sneek weer in het teken staan van de Sneekweek met een grote kermis, op diverse locaties muzikale optredens en natuurlijk de bekende drukte en gezelligheid die bij de Sneekweek horen.

De Sneekweek is ontstaan vanuit de beroemde Hardzeildag. Deze Hardzeildag wordt al vanaf 1814 jaarlijks op een woensdag in augustus georganiseerd. Alles wat sindsdien in Sneek over een zeil beschikte ging naar de meer toe om deze dag te vieren.

In 1934 werd voor de eerste keer de Sneekweek georganiseerd. Deze wedstrijdserie (van 6 dagen) ontstond door het samenvoegen van de twee wedstrijdseries van de toenmalige twee Sneeker Zeilvereningen. Dit waren de Koninklijke Zeilvereniging Sneek (opgericht in 1851) en de Sneeker Zeilclub (opgericht in 1902). De eerste helft van de serie werd georganiseerd door de KZS, de andere helft van de serie door de SK. Ieder met zijn eigen boeien, wedstrijdcomité en prijzen.

In 1966 werd het Sneekweek Comité opgericht, dat gezamenlijk de hele week organiseerde.

NK Randmeer, ONK Sharpie en KK G2

Bij de eerste Sneekweek in 1934 deden in totaal 177 deelnemers mee. Met als grootste klasse de 16m2. Tegenwoordig verschijnen ca. 1000 zeilboten aan de start.

Sluitingswedstrijden

De Sneekweek werd het bindende element tussen beide zeil  verenigingen, wat in 1981 leidde tot het samengaan tot 1 vereniging: “de Koninklijke Watersportvereniging Sneek”.

Informatiepagina Sneekweek 2015

Het Starteiland

De Sneekweek vindt plaats rondom het Kolmeersland, in de volksmond het Starteiland, een eiland in het Sneekermeer waar de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) gehuisvest is. Het Starteiland ligt enkele kilometers ten oosten van de binnenstad van Sneek.

 

Wilt u meet weten over de Sneek week, klik hier : http://www.sneekweek.nl/?steID=8&catID=2581