Strontrace

Strontrace 2016, 17 t/m 21 oktober

Afbeeldingsresultaat voor strontrace 2016

De Strontrace is een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems van Workum naar Warmond en weer terug. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van de wind en van menskracht. Als de wind ontbreekt of verkeerd staat, worden de schepen gejaagd en geboomd. Alleen in de grote sluizen gaat de motor om veiligheidsredenen aan.

Deze wedstrijden worden in 2016 voor de 43e keer gehouden in de herfstvakantie, met zeilschepen die van oorsprong vracht vervoerden. De deelnemers starten en finishen in Workum.

Strontrace
De strontrace start met twaalf deelnemende vrachtschepen. Deze  varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd.

Stronttocht

Om de Strontrace, die als zwaar bekend staat, toegankelijk te maken voor meer mensen wordt sinds het jubileumjaar 2003 (30e Strontrace) de Strontrace-Prestatietocht georganiseerd: de Stronttocht. Deze tocht is bedoeld als opstapje voor diegenen die kennis willen maken met de Strontrace.

 

 

Lees meer over de historie van het Strontracen  (http://www.zeilvracht.nl/strontrace/historie)

of lees de ervaringen van Strontracers.

(http://www.zeilvracht.nl/archives/category/sterke-verhalen )